Intervista Revista “N° 14 plus minus”

No. 14 plus minusContemporary Music Journal

de Veronica Anghelescu

Leggi web:   Numarul 55, 10 ianuarie 2013

Veronica Anghelescu – Chief Editor

www.no14plusminus.ro 

http://no14plusminus.ro/2013/01/10/interviu-cu-pianistele-laura-si-beatrice-puiu/

Interviu cu pianistele

Laura si Beatrice  Puiu

“Va rugam sa ne scrieti despre inceputurile carierei dumneavoastra muzicale. Cum v-ati decis sa deveniti interprete si cine v-a ghidat primii pasi? Ce amintiri deosebite pastrati din acea perioada?

Muzica a fost tot timpul alàturi de noi… Mama noastrà, decisese deja cà copilul ei va studia pianul. A avut o mare surprizà cìnd, pe neasteptate, am ajuns ìn douà…!

Acasà aveam o librerie cu mai mult de 3.000 de càrti si discuri care mergeau mereu pe pic-up: Scarlatti, Beethoven, Chopin, Gershwin…! Ne aducem bine aminte de cum ne asezam pe covor, innaintea aparatului sà ascultàm ìncìntate muzica care se difuza ìn toatà casa…

La 4 ani am ìnceput propedeutica pianului ìn clasa  Profesorului Alexandru Dumitrescu, la 5 ani am ìnceput cursurile la Liceul George Enescu si studiul serios cu  Lectiile Colective de Clasà, Concursurile, Concertele… cu Concursurile Internationale a ajuns notorietatea si de la 7 ani nu ne-am mai oprit…

Am cìntat impreunà in formatia de duo pianistic dintotdeauna!

Amintiri deosebite? Studiul de pian non-stop, concertele marilor artisti la Ateneu duminica dimineata, filmele la cinema, piesele de Teatru la care ne duceau pàrintii nostri, prieteniile cu colegii de clasà si clima de “English college” care se tràia ìn Liceu…

Fiecare interpret are un repertoriu de lucrari care ii sunt mai aproape de suflet decat altele. Care ar fi, pentru dumneavoastra, compozitorii pe care ii cantati cu predilectie, si de ce ati optat pentru ei? Care este lucrarea in care ati investit cel mai mult timp si cea mai multa daruire?

Am trecut prin mai multe perioade, fiecare cu exigentele ei muzicale si compozitorii preferati… Perioada ìn care era predominant Mozart, Beethoven si Schubert, aceea lui Poulenc, Ravel, Debussy si Gershwin, lui Brahms si Rachmaninoff, si acum adaptàrilor pentru duo pianistic de piese care ne intereseazà ìn mod particular si vrem ca publicul nostru sà le asculte interpretate de noi, Fazil Say, Bach, Enescu, compozitorii rusesti si muzicile din tradizia popularà, ìn primul rìnd aceea romàneascà.

Repertoriul care se propune publicului are o importanta extraordinarà… Cìnd se ajunge sà se depàseascà etapele ìn care se dà multà atentie virtuozismului, ajunge exigenta emotiilor.

Exigenta noastrà personalà de cercetare artisticà si interpretativà, la momentul actual, este aceea de a reusi sà transmitem emotii profunde publicului nostru.

Misiunea unui artist este aceea de a fii autentic, sincer. Trebuie sà tràiascà cu adevàrat si ìn mod total ceace cìntà, ceace exprimà cu muzica… Nu este usor… dar a fii interpret pretinde atentii care merg mult mai departe de ceace este scris pe o foaie de hàrtie…

Asta ìncercàm sà expllicàm si sà transmitem elevilor nostri si pianistilor care vor sà devinà concertisti.

Sunetul are o putere incredibilà! … Timpurile s-au schimbat asa precum si exigentele publicului… Este nevoie de frumusete, de armonie, de energie…

 

Muzica contemporana este adeseori un subiect controversat; multi interpreti considera ca aceasta muzica este mai dificil de interpretat, dar si de receptat de catre public. Care este relatia dumneavoastra cu muzica contemporana si cum va raportati la aceasta? Este ea o parte integranta din repertoriul dumneavoastra obisnuit?

Un artist interpret nu poate sà uite cà are de a face cu trei aspecte, fiecare legat unul de celàlalt: interpretarea sa, compozitorul si publicul.

Publicul de astàzi este un public diferit care are tot mai putin timp de a se interesa de muzicà, in special aceea actualà, si nu tot timpul are preparatia necesarà pentru a o intelege.

Atentia interpretului stà ìn ce fel de compozitie conteporanà propune publicului… Cuvìntul “contemporan” include multe feluri de “constructii” muzicale tonale, atonale, aleatorie, seriale, etc., asa precum ìn artà tehnicile de picturà.

Pìnà la sfìrsitul lui 1800 se cìnta aproape numai muzica contemporanà, astàzi este o raritate… Noi propunem mereu ìn Recitalurile si Concertele noastre muzicà contemporanà, scrisà ìn ziua de astàzi pentru lumea de astàzi; piese originale, care le adaptàm pentru duo pianistic sau compuse ìn mod specific pentru noi.

 

Credem ca orice interpret roman ar trebui sa se concentreze cu deosebire asupra muzicii romanesti, care, stim cu totii, este insuficient promovata in lume. Cum va raportati la muzica romaneasca si in ce proiecte ati fost implicate de-a lungul timpului?

La ìnceputul formatiei noastre la Bucuresti ne-am apropriat de compozitori ca Paul Constantinescu, Sigismund Todutà, Constantin Silvestri…. In Italia, ca si in Europa, compozitorii romàni nu sìnt ìncà cunoscuti. Noi propunem piesele lor ìn Concertele noastre si, de cìtiva ani, lucràm la adaptàri personale de muzica popularà romàneascà…

Faptul de a cunoaste personal niste mari compozitori contemporani romàni ne stimoleazà si ne face foarte multà plàcere!

Puteti comenta pe scurt lucrarea dumneavoastra preferata?

O piesà care o iubim mult si ne emotioneazà ìn mod particolar este “Black Earth”, de compozitorul contemporan Fazil Say, pe care Laura a transcris-o pentru duo pianistic si am ìnregistrat-o ìn prima mondialà ìn CD-ul “Laura & Beatrice Playing”.

Fazil Say s-a inspirat la muzica din folclorul turcesc si, cum este caracteristica sa, a compus o piesà descriptivà si emotionantà. In piesa aceasta intàlnim libertatea de a cànta, de a se exprima, de a comunica… Este o muzicà care vorbeste de noi toti, de timpurile de astàzi, care ajunge directà si prepotentà. Povesteste de Pàmànt, pàmàntul fiecàrui din noi, de misterele lui antice, de fiecare om si de Viatà.

Emotiile sànt traduse in muzicà cu mare intensitate de armonii si vibratii care ràmàn profund imprimate in suflet.

Ce planuri de viitor aveti si la ce concerte ati dori sa invitati cititorii Revistei No14 Plus Minus?

Multe CD-uri cu Projecte noi si stimolante, colaboràri cu artisti renumiti, spectacole cu propuneri de recitaluri particulare si insolite, publicarea adaptàrilor noastre pentru duo pianistic (4 màini si 2 piane) si a unei metode de pian pentru primi ani de studiu…

Din Ianuarie 2013 reìncepem tourneele ìn Italia si ìn stràinàtate, America… ìn Romània ne reìntoarcem ìn varà. Speràm sà avem cìt mai repede datele definitive pentru a invita la concertele noastre toti cititorii si prietenii acestei prestigioase Reviste!

Am avut oportunitatea si norocul de a putea da viatà, din anul 2008, unei Asociatii Culturale Internationale de Muzicà si Artà, SferMusic care ne ocupà ulterior cu activitate culturalà si muzicalà in mod constant.

Black Earth de Fazil Say o puteti gàsi pe CD-ul “Laura & Beatrice Playing”.

Alberto Cima (musicologist, writer, pianist)

” (…) Laura e Beatrice Puiu, pianiste gemelle di origine romena, naturalizzate italiane, sono le prime Young Steinway Artists italiane e formano uno dei più apprezzati e importanti duo pianistici a livello internazionale. … le mani magiche di Laura & Beatrice producono un suono meraviglioso. La loro fantasia interpretativa è in grado di affrontare il […]

READ MORE

Dicembre 2021 – Intervista RadioAdige TV

Thursday 12.16.2021 host Giorgia Preti – guests Laura and Beatrice Puiu Click here: Video link giovedì 16.12.2021 conduce Giorgia Preti – ospiti Laura e Beatrice Puiu Clicca qui: Video link

READ MORE

Katia & Marielle Labeque (piano duo)

“… and to conclude, this Festival (“Pianoscope Festival” Beauvais-Paris 12th edition 2017), is an opportunity to discover Laura & Beatrice Puiu, twin sisters born in Romania. They did their studies in Italy and are now having a beautiful international career. “We can’t forget that Italy is our country of origin and we are very fond […]

READ MORE

Rolando Nicolosi (Argentinian pianist and composer)

“To the wonderful and talented DUO LAURA and BEATRICE PUIU, with the warmest congratulations and with infinite thanks for the emotions you gave me with your fantastic interpretations. I listened to and admired it with great emotion and joy. Perfect technique, beautiful and crystalline sound, splendid phrasing, superb and ingenious creativity in interpretation, moving expressiveness; […]

READ MORE